Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dün açıkladığı 500 baz puanlık faiz artırımı ile birlikte dolar/TL paritesi, aylar sonra ilk kez günü düşüşle tamamladı. Kur tarafında yaşanan düşüşün Merkez Bankası’nın rezerv satışı kaynaklı olup olmadığı merak konusu haline gelirken, gelen yeni verilerle dolar sahipleri için yıllar sonra bir ilkin yaşandığı ortaya çıktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayı itibarıyla milyarlarca dolarlık net rezerv kaybı yaşarken, her gün hızla artan dolar/TL paritesini baskılamakta başarılı olamamıştı.
Seçimler nedeniyle Merkez Bankası’nın 21 Mart tarihli PPK’sında faizlerin sabit bırakılacağına yönelik bir görüş oluşurken, TCMB tarafından alınan 500 baz puanlık faiz artırımı, ekonomideki tüm aktörleri adeta ters köşe etti.
Bu karar sonrası gün içerisinde dolar/TL paritesinde aşağı yönlü hareketler görülürken, düşüşlerin bir süredir devam eden rezerv satışlarından kaynaklı olup olmadığı merak konusu olmuştu. Ancak TCMB’nin, dolar kurunun yüzde 1’in üzerinde değer kaybı yaşadığı gün net rezervlerini satmadığı, aksine günü 272 milyon dolar artışla kapattığının ortaya çıkmasıyla birlikte, düşüşlerin esas kaynağı merak konusu olmuştu.
YILLAR SONRA İLK KEZ TÜRKİYE’YE AKIN ETTİLER
TCMB’nin 500 baz puanlık artışı, iç piyasalardan ziyade uluslararası yatırımcıya, uzun vadeli sıkı para politikalarının sürdürüleceğinin bir teminatı olarak yorumlandı.
Alınan faiz kararının ardından yabancı yatırımcının TL iştahı artarken, Türkiye eurobondlarına özellikle Londra’dan yüklü alımların geldiği ortaya çıktı. Yalnızca dün, Merkez Bankası’nın kasasına eurobond tarafından 2.2 milyar dolarlık brüt bir giriş sağlanırken, bu tutar son yılların rekoru olarak kayıtlara geçti.
Türkiye’deki mevcut ekonomik ortamın, özellikle seçimlerin ardından uluslararası yatırımcının gelmesine uygun hale dönüştüğünü bildiren ekonomistler, sıcak para girişlerinin artması halinde dolar kurunda seçim sonrası ciddi bir yükselişin yaşanmayacağına dikkat çekti.