Ankara, Polatlı’da soğan tarlada yandı: Üretici isyanda

Posted by

İHA

Ankara’nın Polatlı ilçesi soğan tarlaları ve depolarıyla Türkiye’nin önde gelen soğan üretim merkezleri arasında yer alıyor.

Türkiye’nin soğan deposu olarak gösterilen ilçede mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle soğanlar tarlada yandı.

Polatlı ilçesindeki üreticiler bir kellesinin en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 olduğunu belirterek, rekoltede geçtiğimiz yıla göre yüzde 70’lik düşüş bekleniyor.

TÜRKİYE’NİN SOĞAN İHTİYACININ YÜZDE 36’SINI KARŞILANIYOR

2021 yılında tescil edilen “Polatlı Soğan”ı Türkiye’nin soğan ihtiyacının da yüzde 36’sını karşılıyor.

SOĞANLAR TOPLANAMADAN TARLADA KALDI

İklim Değişikliğinin olumsuz etkilerinin en fazla hissedildiği Türkiye’de soğanı sıcaklıklar vurdu. Her yıl Ağustos ayında mahsul edilen soğanlar, bu yılın aynı ayında toplanamadan tarlada kaldı.

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDEN SOĞANLAR AZALDI”

Polatlı’nın Ilıca mahallesinde çiftçilik yapan Hayri Yürekli, yaptığı açıklamada, “Bu sene havaların sıcak gitmesinden soğanlar olmadı. Soğanlar hastalık yaptı, suların azalmasından ve iklimlerin değişmesinden soğanlar azaldı.” ifadesini kullandı.

“DENİZİ DE DÖKSEN SOĞANLAR OLMAZ ARTIK”

Yürekli, “Soğanın bir kellesi en az yarım kilo olması gerekirken şu an 100 ila 200 gram. Bu çiftçinin maliyetini de kurtarmaz. Çok büyük zarar eder. Rekolte düşük, gördüğünüz yerde soğanlar hep yanmış. Denizi de döksen soğanlar olmaz artık. Yüzde 70 ila 80 böyle.” diye konuştu.

“TARLADA FİYAT 6, PAZARDA 12 LİRA”

Yürekli, soğanın değerini ve olması gereken fiyatı da önererek, şöyle konuştu:

Tarlada fiyat 6 ila 7 lira. Pazar da şu an 10 ila 12 lira. Kışın ise 15 ila 20 lira olur. 10 ila 15 lira da olsa şimdi kurtarmaz. Maliyet yüksek verim az. Rekolte düşük. Çiftçi belki bunu da toplayamaz. Soğanın dönümü 6 ila 7 bin liraya mal oluyor. Maliyet zaten 8 ila 10 lira arası. O yüzden çiftçinin emeği bu sene boş.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı (İHA)

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir